Mitt namn är Lena Mellergårdh. Jag är född 1957 i Älvängen i Västergötland. Sedan 2013 är jag bosatt i Värnamo i Småland.

Skapande arbete har alltid lockat mig. Jag har läst mönsterkonstruktion och tillskärning. 1995 öppnade jag en butik/ateljé med egen design och tillverkning av bland annat hattar. Samtidigt med ateljéarbetet har jag läst en del olika kurser vid Linköpings universitet och på Högskolan i Jönköping. Gemensamt för dessa är att de behandlat skapande arbete i olika former.

Så småningom har bildskapandet tagit en större del av mitt arbete. Textilen ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, men jag experimenterar gärna i andra material. De senaste åren har jag arbetat mycket med textiltryck. Jag använder också den digitala bilden på olika sätt. I mitt bildskapande arbetar jag gärna med teman kring de existentiella frågorna. Det har resulterat i olika utställningar och utsmyckningar för kyrkor och företag. 2001 var jag inbjuden att som skandinavisk konstnär göra en utställning på T´Café/Gallery i Kunming, Kina. Sommaren 2010 fick jag göra en utställning i samarbete med tidningen DAGEN och Frälsningsarmén, som visades under Almedalsveckan i Visby.

På något sätt ligger det i konstnärens natur att söka nya vägar. 2006 började jag arbeta som lärare på Gislaveds gymnasium. Jag upplevde mötet med eleverna mycket positivt. Möjligheten att utbilda mig till lärare öppnade sig och jag blev färdig med min yrkeslärarexamen i december 2009. För närvarande arbetar jag 80% som lärare och kursföreståndare på Textilakademin, Värnamo folkhögskola.

I mitt eget skapande har jag arbetat mycket med själva processen och jag tror att de erfarenheterna kan vara till nytta i mötet med andra. Just mötet med andra människor tror jag är viktigt för att man skall utvecklas. Både som människa och som konstnär.