Här är några bilder på konstverket som valdes ut att vara med på Vårsalongen 2020. Varför jag valt rubriken “Frälsningsarmén på Liljevalchs…” till det här inlägget, kan du läsa mer om längre ner.

Efter drygt 20 år på samma plats och i samma hus bestämde vi oss för att flytta, min man och jag. Från ett hus till ett annat. Att flytta innebär att rensa, packa och organisera alla saker. Samtidigt sker min mors död. Livet blir skört. Livet frigör sig. Det väcker frågor hos mig – varför samlar och sparar jag? För vad packar jag? Vad får jag en gång ta med mig? Jag funderar kring det viktigaste – kärnan i livet. Kroppen i rummet och i tiden. Mitt jag – allt finns där från början, välpaketerat, redo att vecklas ut. Lager på lager.
Mitt verk består av en lådram som är fylld med vikta tygremsor omknutna med lintrådar. Materialet är gamla draglakan som kommer från Frälsningsarmén i Visby. De används inom vård och omsorg när man skall vända en person som inte har förmågan att klara det på egen hand.
Jag väljer ofta textila material i mitt skapande. Och gärna textil som redan har använts. Det är taktilt, det finns nära vår hud, det värmer och skyddar. Det ger mig en igenkänning från barndomen och farmors linneskåp. Där allt låg prydligt manglat och vikt. Lager på lager.

Mitt konstverk handlar om dessa lager. Om tiden som ett rum för livet. Ett utrymme för allt vi bär, packar, samlar och bevarar. Håller ihop. Håller om. Lager på lager.

https://www.liljevalchs.se/utstallningar/varsalongen-2020/lena-mellergard/